Met een WordPress plugin kun je, in tegenstelling tot de handmatige installatie, letterlijk in een paar stappen je WordPress website koppelen aan je Google Analytics account.

De enige ‘maar’ die ik persoonlijk ben tegengekomen als het gaat om het gebruik van een WordPress plugin voor Google Analytics (of zelfs, plugins in het algemeen) is dat ze soms (heel soms) niet zo vriendelijk zijn tegenover je website thema (het uiterlijk van je site) of tegenover andere plugins (sommige plugins gaan elkaar in de haren zitten om de één of andere reden).

Hoewel dit zeer zeldzaam is (ik ben het slechts enkele keren tegengekomen en ik hielp de afgelopen jaren letterlijk meer dan 100 ondernemers met het verbeteren van hun websites) is het wel iets waar ik je op wil wijzen. Echter. Een plugin kun je altijd testen. Werk het, super. Dan heb je een supersnelle en simpele manier gevonden om je WordPress website te koppelen aan Google Analytics.

Werkt het niet? Dan kun je altijd nog voor de Google Analytics handmatige installatie kiezen.

Een geschikte plugin om Google Analytics te koppelen aan je WordPress website.

Een zeer geschikte optie is de “Google Analytics For WordPress” plugin. Deze plugin kun je eenvoudig downloaden vanuit je WordPress dashboard (Dashboard > plugins > Nieuwe plugin > en dan typ je “Google Analytics for WordPress” in. Klik op downloaden, dan op installeren en voilà.

De plugin verschijnt in het zij-menu van je dashboard. En vervolgens kun je in het tabblad van de plugin inloggen in je Google Analytics Account. WordPress vraagt of je een koppeling wilt maken tussen jouw WordPress website en je Google Analytics account en voilà. Het draait.

Veel eenvoudiger wordt het niet.

Een andere prima ‘plugin’ optie is deze…

Wanneer je geïnteresseerd bent in het ‘zoekmachine optimaal maken van je website’ kun je verschillende WordPress plugins gebruiken. De twee besten zijn in mijn ogen “Wordpress Seo by Yoast” en de “All-in one SEO pack”.

Wanneer je kiest voor de laatst genoemde heb je één voordeeltje. Hier zit een koppeling met je Google Analytics account bij in gebakken. Kortom, je hebt geen aparte plugin nodig, maar je kunt gewoon je website ID opgeven in het tabblad “All-in one SEO” in het veldje “Google Analytics ID” en that’s it.

Zo heb je twee vliegen in één klap. Controle over je SEO (zoekmachine optimalisatie) en een directe koppeling met je Google Analytics account.

6 Responses to “Google Analytics installeren met een WordPress plugin”

 1. Hi Paul, ik heb al het All-in-one SEO pack. Als ik de SEO heb gekoppeld aan mijn google analytics account is het dan nog nodig om de analytics trackingcode aan elke pagina/blog post apart te koppelen (bijv. via een header en een footer). Of is het invoegen van mijn google analytics account aan het SEO dashboard genoeg? BVD!

  Beantwoorden

 2. Hé Wesley,

  Nee dat is niet nodig. Je plugin plaatst de code in de footer, of header, en de footer en header code is op iedere pagina hetzelfde in 99,99% van de gevallen. Dat is dus ideaal… Hierdoor laadt de pagina ook sneller. Overigens zou ik wel even de SEO plugin van Yoast (een Nederlander ook nog! :D) bekijken… all in one SEO is goed…maar vaak… wint die van Yoast het… het is gratis dus het kan nooit kwaad om je opties even af te wegen: http://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

  Groet!

  Beantwoorden

 3. Hey Paul,

  Dank je voor je suggesties. Ik ben voor de analytics plugin van Yoast gegaan en ik slaag er maar niet het in te invoeren. De configuratiepagina meldt dat ik een profile moet invoeren. Dat doe ik maar het werkt niet omdat het niet pakt.

  Wat doe ik fout?

  Groet
  Antonio

  Beantwoorden

 4. Hé Antonio,

  Dat is lastig in te schatten. Op welke pagina van de SEO plugin zie je die melding/vraag? Het voordeel van WordPress is dat het zo open is… en dat er veel thema’s en plugins voor zijn… .het nadeel is dat het zo open is… en dat er veel thema’s en plugins voor zijn… 🙂

  Zo’n fout of opstopping kan dus vaak gecreëerd worden door een andere plugin of je thema’s etc…soms is dat erg lastig te achterhalen…

  Groet,

  Paul

  Beantwoorden

 5. Hey,

  Ik ben nog maar pas begonnen met mijn wordpress. Na aanvraag van bepaalde pr bureau’s ben ik gaan zoeken voor google analytics. Nu ik wil die koppelen aan mijn blog maar ik vind nergens een “plugin” op mijn dashboard. Heeft dat te maken met dat ik niet het prof versie heb van wordpress?

  Groeten,
  Enise

  Beantwoorden

Geef je reactie, stel je vraag, of doe een suggestie